Често задавани въпроси за поръчката на сватбена торта

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ПОРЪЧКАТА НА СВАТБЕНА ТОРТА

В срещите си с бъдещи младоженци забелязвам няколко въпроса, които обичайно се повтарят. В този пост ще им отговоря, с което смятам, че ще улесня и вас и себе си.

Q: Как се процедира, когато поръчката изисква приготвянето на голям брой парчета.?

Сватбена торта в бяло и сребърно с мраморен ефект

A: В тези случаи изработвам една основна, декорирана торта, на няколко етажа, която служи за ритуала по разрязването. Тя може да бъде максимално на 4-5 етажа, такива са моите възможности. Изборът на това колко етажна да бъде основната торта е изцяло според желанието на клиентите. Останалите парчета, които са необходими, за да стигнат за сервирането на всички гости, приготвям под формата на допълнителни едноетажни торти, които са със същия вкус и съдържание както основната торта.

Q: Колко по-рано трябва да поръчаме сватбената торта?

A: Тортата се изработва в последните дни преди сватбата, но дата може да бъде запазена месеци преди това, защото датите в сватбения сезон бързо се запълват. Сватбената торта, за разлика от другите неща, които поръчвате за сватбата, е храна, и по тази причина тя трябва да бъде свежа и приготвена непосредствено преди събитието. Сватбените поръчки са значително по-обемни от тортите за други поводи, отделно всеки сладкар, има определен капацитет и организация на работа. В моя конкретен случай аз изработвам цялата поръчка от самото начало до последния детайл, което означава, че работата по една такава поръчка може да отнеме 4-5 дни. За да сте сигурни, че избраният от вас сладкар ще бъде на разположение за вашата поръчка, трябва да го ангажирате колкото се може по-рано, за ваша сигурност. Ако не държите тортата ви да бъде от определено място, тази необходимост отпада.

Q: Колко струва една сватбена торта?

A: При ценообразуването на сватбените торти от значение са два компонента. От една страна това е броят на парчетата, които ви трябват, от друга страна се взима предвид сложността на декорацията. Това е нещо конкретно за всяка отделна поръчка, за това не може да се даде еднозначен отговор на въпроса колко струва една сватбена торта, нито като цяло, нито като цена на парче. Може да се даде единствено ориентир за цената “от-до” на парче.

Q: Може ли да променим общия брой на парчетата, след като вече сме направили поръчка?

A: Това е обичайна практика, тъй като често се случва финалната бройка на гостите да намалее, а може и да се увеличи. В такива случаи прекалкулирам крайната цена. Хубаво е, обаче, поне две седмици преди събитието бройката да е определена окончателно.

Q: Може ли да избегнем слагането на фондан?

Етажи покрити с фондан
Етажи измазани с маслен крем, без фондан

A: Забелязвам тенденция сред клиентите да смятат фондана за нещо много неприятно за ядене, което си има своето обяснение. В такива случаи отговарям така. Фонданът е това покритие, което дава онзи чист, изгладен и деликатен финиш на тортите. Той позволява прилагането на определени техники за декорация, които не биха били възможни, ако го нямаше. От друга страна той се разточва изключително тънко и има своята роля в запазването на сочността на тортата. Моят избор за покриване на торти е Massa Ticino Sugarpaste, която се отличава с висока еластичност, белота и е произведена от естествени съставки. Не съдържа млечни продукти, глутен, холестерол и е подходяща за консумация от вегани. Торта, която не е покрита с фондан, е от вида “голи” торти, които са не по-малко красиви от фондановите, но те просто са различни.

Q: Стават ли за ядене цветята, с които се декорират тортите, и от къде ги взимате?

A: Да, цветята стават за ядене, но едва ли това е тяхното предназначение. Всички цветя и зеленина, които служат за декорация, са направени от ядлив материал и са изработени от мен на ръка. Това е най-деликатната, сложна и изкусна работа, която изисква много време и търпение.

Още подробности за процеса на поръчка и вкусовете ще откриете в раздел Информация – http://kalinacakes.com/информация-поръчка-вкусове-цена/

Галерия със сватбени торти – http://kalinacakes.com/сватбени-торти/

Related Posts